מהי פקקת ורידים עמוקים?
פקקת ורידים עמוקים (DVT) היא מצב שבו נוצר קריש דם באחד מהורידים העמוקים שלנו. ורידים עמוקים הם ורידים גדולים, כמו אלה שעוברים דרך שרירי השוק והירך. פקקת ורידים עמוקים לרוב מתרחשת בחלק התחתון של הרגל, בירך או באגן, אך היא יכולה גם להתפתח בזרוע. למידע מפורט ניתן לקרוא בעמוד מהי פקקת ורידים עמוקים.
מהם גורמי הסיכון לפקקת ורידים עמוקים?
כל אחד עשוי לסבול מפקקת ורידים עמוקים, אולם יש גורמים שונים שיכולים להעלות את הסיכון למצב זה. הסיכון עולה בקרב אנשים שיש להם יותר מגורם סיכון אחד. גורמי הסיכון כוללים בין השאר: הסטוריה אישית או משפחתית של פקקת ורידים או תסחיף ריאתי, חוסר תנועה (למשל לאחר ניתוח או נסיעה ארוכה), מצבים רפואיים שונים ותרופות שונות, מחלות לב וריאה ועוד. גם הריון ועודף משקל הם גורמי סיכון לקרישי דם. למידע מפורט ניתן לקרוא בעמוד גורמי סיכון.
מהו הסיכון בפקקת ורידים עמוקים?
הסיבוך הגדול ביותר של פקקת ורידים עמוקים הוא תסחיף ריאתי – מצב שבו קריש הדם מתנתק מווריד עמוק ונודד בזרם הדם עד שמגיע לכלי דם בריאה וחוסם אותו.
מהם התסמינים של פקקת ורידים?
התסמינים של פקקת ורידים עמוקים כוללים:
- נפיחות ברגל שבה התפתח קריש הדם. לעיתים נדירות תהיה נפיחות בשתי הרגליים.
- כאב ברגל. הכאב לרוב מתחיל בשוק ואולי תחושו עוויתות.
- העור סביב הרגל יחוויר או יאדים.
- תחושת חמימות ברגל שבה התפתח קריש הדם.
לפעמים פקקת ורידים עמוקים לא תגרום לתסמינים שניתן להבחין בהם.
כיצד מאבחנים פקקת ורידים?
אם הרופא.ה חושד.ת שיש לכם פקקת ורידים עמוקים תופנו לבדיקת אולטראסאונד תוך 24 שעות. בדיקה זו מראה האם הדם בווריד זורם בצורה תקינה. יתכן שתתבקשו לבצע גם צילום רנטגן של הווריד (ונוגרפיה). בדיקה זו מבוצעת על ידי הזרקת חומר צובע המסייע לזהות היכן נמצא קריש הדם. לעיתים ייעזר הצוות הרפואי גם בבדיקת דם המוכרת כ״די-דיימר״ (D-dimer) – בדיקת דם המזהה מרכיב שנוצר כשקריש דם מתפרק. ככל שהרמה שלו גבוהה יותר, כך עולה הסיכוי שקיים קריש דם בווריד. עם זאת, תוצאה חיובית יכולה רק לרמז על נוכחות קריש דם, אך אינה מאבחנת בוודאות פקקת ורידים עמוקים או תסחיף ריאתי.
כיצד ניתן לטפל בקרישי דם בוורידי הרגליים ובכלי הדם בריאות?
הטיפול בפקקת ורידים עמוקים ובתסחיף ריאתי מבוסס בעיקר על קבוצת תרופות הנקראות נוגדי קרישה. ישנם סוגים שונים של נוגדי קרישה. תרופות אלה יכולות להינתן בזריקה, דרך הפה (בכדור או טבליה) או במתן תוך-וורידי.
טיפולים אחרים במקרים של קריש דם בווריד כוללים:
- מעכבי תרומבין (Thrombin inhibitors) מפריעים לתהליך קרישת הדם. לפעמים טיפול זה ניתן לאנשים שלא יכולים לקבל נוגדי קרישה מסויימים.
- טיפול תרומבוליטי (Thrombolytics) – תרופות אלה משמשות להמסת קרישי דם גדולים הגורמים לתסמינים קשים או לסיבוכים חמורים אחרים. מכיוון שתרופות אלה יכולות לגרום לדימום פתאומי, במקרה של פקקת ורידים תסחיפית הן ניתנות רק במצב שעלול לסכן חיים, למשל תסחיף ריאתי.
- החדרת פילטר חוסם קרישים בווריד נבוב (Vena cava filter) אנשים שאינם יכולים לקחת נוגדי קרישה עשויים לקבל טיפול במסנן (פילטר) החוסם קרישים בווריד הנבוב כדי לטפל בפקקת ורידים עמוקים. המסנן לוכד קרישי דם לפני שהם מגיעים לריאות. המסנן לא מונע היווצרות קרישי דם חדשים והוא לרוב לא מומלץ אם נוטלים נוגדי קרישה.
- בחלק מהמקרים, כולל מקרי חירום, הרופא.ה עשוי.ה להסיר את קריש הדם בהליך כירורגי.
האם ניתן למנוע פקקת ורידים?
פקקת ורידים עמוקים היא מצב רפואי מסכן חיים שלעיתים ניתן למנוע. תוכלו למנוע אותה על ידי פעולות שונות המפחיתות את הסיכון להיווצרות קרישי דם, לדוגמה: אם תמנעו מישיבה ממושכת מדי ותקפידו לנוע ולזוז מדי פעם, אם תשמרו על אורח חיים בריא, לדוגמה שמירה על משקל תקין והמנעות מעישון. למידע מפורט ניתן לקרוא בעמוד מניעה.
לשאלות נוספות, כלל שנדרש, יש לפנות לרופא. או לרוקח.ת המטפל.ת.