תשובות לשאלות נפוצות

מהי דלקת מפרקים שגרונית?
דלקת מפרקים שגרונית היא מחלה הגורמת לדלקת כרונית המשפיעה בעיקר על המפרקים. הסימנים והתסמינים הנפוצים ביותר הם כאב, נפיחות ונוקשות של המפרקים. בדרך כלל, הדלקת פוגעת במפרקי כפות הידיים והרגליים, אך בשלב מאוחר יותר של המחלה היא עשויה לפגוע גם במפרקים גדולים (כגון כתפיים, מפרקי הירך וברכיים).

הדלקת נוטה להתפתח במפרקים בדפוס סימטרי, לדוגמה, דלקת בכף יד ימין תתפתח גם בכף יד שמאל. במקרים רבים, אנשים שיש להם דלקת מפרקים שגרונית חווים תקופות של התלקחויות (במהלכן התסמינים מופיעים) ותקופות של רגיעה, או רמיסיה (במהלכן אין תסמינים).
הדלקת יכולה להוביל לנזק רב למפרק, ובעקבות זאת להגביל את טווח התנועה ולגרום למוגבלות משמעותית.


האם דלקת מפרקים שגרונית יכולה להרוס את המפרקים?
דלקת כרונית במפרק עשוייה לגרום להרס של הסחוס והעצם שמתחתיו. הרקמות הסמוכות, הרצועות והגידים עשויים להינזק גם כן. הנזק למפרק מתפתח בהדרגה, אך המהירות שבה הנזק מתפתח משתנה מאדם לאדם. עם הזמן, הנזק למפרק יכול לעוות אותו ולהקשות על השימוש במפרק.


האם דלקת מפרקים שגרונית יכולה לגרום למצבים רפואיים שאינם קשורים למפרקים?
אנשים החיים עם דלקת מפרקים שגרונית נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח מצבים רפואיים מסויימים. מצבים אלה כוללים: מחלות לב (כגון אנגינה, התקף לב או שבץ מוחי), אנמיה, זיהומים, ודלדול עצם (אוסטיאופורוזיס).

לא ידוע מדוע הסיכוי לפתח מצבים אלה עולה, אולם אחת הסברות היא שהשפעת המחלה על חיי היום יום והטיפול בה יכולים לתרום לסיכון זה: לדוגמה, חוסר בפעילות גופנית ויתר לחץ דם הם גורמי סיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם. לאנשים עם דלקת מפרקים שגרונית עשוי להיות קשה להתאמן בקלות וחלק מהתרופות לטיפול בדלקת עשויות להעלות את לחץ הדם. ישנן תרופות המדכאות את מערכת החיסון, מה שעשוי להעלות את הסיכון לזיהומים. הפחתה בתנועה ונטילת סטרואידים עשויות לגרום לדלדול עצם.


האם יש גורמים היכולים לעודד התלקחויות של דלקת מפרקים שגרונית?
דלקת מפרקים שגרונית היא מחלה התקפית-הפוגתית, מה שאומר שבמהלך החיים יש תקופות שבהן מופיעים תסמינים (התלקחות) ותקופות שבהן התסמינים נעלמים (רמיסיה).

התלקחות התסמינים ורגיעתם יכולות להיות מושפעות מגורמים שונים. לדוגמה, התלקחות יכולה להיות מושפעת מגיל, מין (גבר/אישה), טראומה גופנית, שינויים עונתיים או זיהום. מחקרים מראים שגם מצבים הקשורים למצב הרוח, למשל דיכאון או חרדה, יכולים לעורר התלקחות. דיכאון וחרדה יכולים גם לגרום לכם להתייחס לכאב כחמור יותר.