דלקת מפרקים שגרונית ב-190 מילים

דלקת מפרקים שגרונית היא מחלה אוטואימונית שבה מערכת החיסון תוקפת תאים בריאים בגוף, בעיקר את המפרקים. התסמינים הנפוצים של המחלה כוללים כאב, נפיחות, נוקשות, ופגיעה בתפקוד המפרקים. הנוקשות והכאב נוטים להחמיר בעיקר כשקמים בבוקר, או לאחר מנוחה, ומכונים גם ״קישיון בוקר״. למרות שרוב התסמינים קשורים למפרקים, המחלה עלולה להשפיע גם על איברים אחרים בגוף, כגון הלב, העור, העיניים והריאות.

דלקת מפרקים שגרונית יכולה להתפתח בכל גיל, אך הסבירות למחלה עולה עם הגיל, והיא נפוצה במיוחד סביב גיל 60. עישון, עודף משקל, מתח נפשי ומחלות חניכיים עשויים להעלות את הסיכוי להתפתחות המחלה בקרב אנשים הנמצאים בקבוצות הסיכון.

לאנשים עם דלקת מפרקים שגרונית קיים סיכוי גבוה יותר לפתח מחלות לב וכלי דם (כגון אנגינה, התקף לב או שבץ מוחי), אוסטאופורוזיס וזיהומים. הסיבות לכך אינן ברורות לגמרי, אך הן יכולות להיות קשורות להשלכות המחלה ולטיפול בה.

אין בדיקה אחת ויחידה המאבחנת דלקת מפרקים שגרונית, אולם ישנן בדיקות המסייעות לאבחן את המחלה. בדיקות אלה כוללות בדיקה גופנית ובירור ההיסטוריה הרפואית, בדיקות דם ואמצעי דימות.

הטיפול המיטבי בדלקת מפרקים שגרונית משלב תרופות וטיפול שאינו תרופתי, כולל פעילות גופנית, תזונה נכונה, עיסוי, ייעוץ, הפחתת מתח נפשי, פיזיותרפיה ולעיתים גם ניתוח. הטיפול משתנה בהתאם לתסמינים ולחומרת המחלה.