מילון מונחים  

אנטיביוטיקה
(Antibiotics)

תרופה למניעה וטיפול בזיהומים הנגרמים מחיידקים.

אספרגילוזיס
(aspergillosis)

שם כולל למחלות הנגרמות על ידי פטריית אספרגילוס.

אספרגילוס
(aspergillus)

פטרייה שחיה בחוץ ובתוך הבית. מרבית האנשים נושמים את הפטרייה בכל יום מבלי לחלות. אנשים עם מערכת חיסונית חלשה או מחלת ריאות נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח בעיות רפואיות בשל פטריית האספרגילוס, למשל תגובה אלרגית, זיהומים בריאות וזיהומים של איברים אחרים. אספרגילוס פיתחה עמידות לנוגדי פטריות.

אנטרובקטר
(Enterobacter spp)

חיידקים העלולים לגרום לזיהומים באנשים עם מערכת חיסון מוחלשת, בדרך כלל כשהם מאושפזים. קבוצת חיידקים זו פיתחה עמידות לסוגי אנטיביוטיקה רבים.

אנטרוקוקוס
(Enterococcus)

קיימים יותר מ-20 זנים של חיידק זה. חיידק זה חי במעיים של בני אדם ובעלי חיים. מרבית הזיהומים נגרמים מחיידקים שכבר נמצאים בגוף, אך זיהום מחיידק זה עשוי להתפתח בעקבות הדבקות מחולים המאושפזים בבתי חולים. חיידקים אלה עמידים למספר סוגים של אנטיביוטיקה.

אצינטובקטר באומני
(Acinetobacter baumannii)

חיידק הנמצא בכמויות גדולות בסביבה וגורם לזיהומים בבתי חולים. חיידק זה גורם לזיהומים במקומות רבים בגוף, כולל מערכת הנשימה ומערכת השתן. בדרך כלל זני חיידק זה עמידים לאנטיביוטיקה, עובדה המהווה בעיה משמעותית בחדרי ניתוח ובטיפול נמרץ.

זיהום נרכש בבית חולים
(hospital aqcuired infection)

זיהום המתפתח באדם לאחר שנדבק בגורם מזהם בזמן ששהה בבית חולים (או מרכז רפואי אחר) וקיבל טיפול למצב רפואי או עבר ניתוח.

חיידק
(bacteria)

מיקרואורגניזם (יצור זעיר) בעל תא אחד בלבד הנמצא בכל מקום בסביבה ובגופינו. רוב החיידקים לא מזיקים לנו, ורובם אף חיוניים להישרדות שלנו. רק 1% מהחיידקים הקיימים הם מזהמים ועלולים לחולל מחלות. הטיפול בזיהום חיידקי הוא לרוב באמצעות אנטיביוטיקה.

חיידקי גראם חיוביים
(gram-positive bacteria)

אחת הדרכים להבדיל בין סוגי חיידקים היא על פי הצבע שהם מקבלים לאחר תהליך כימי הנקרא ״צביעת גראם״. חיידקי גראם חיוביים (g+) נותרים עם הכתמה סגולה הצבע שהחיידקים מקבלים שונה בשל מבנה דופן התא שלהם. דופן התא ותפקודו משפיעים בין היתר על היכולת של החיידק לפתח עמידות לסוגי אנטיביוטיקה מסויימים.

חיידקי גראם שליליים
(gram-negative bacteria)

אחת הדרכים להבדיל בין סוגי חיידקים היא על פי הצבע שהם מקבלים לאחר תהליך כימי הנקרא ״צביעת גראם״. חיידקי גראם שליליים (g-) מקבלים צבע אדום. הצבע שהחיידקים מקבלים שונה בשל מבנה דופן התא שלהם. דופן התא ותפקודו משפיעים בין היתר על היכולת של החיידק לפתח עמידות לסוגי אנטיביוטיקה מסויימים.

מוקורמיקוזיס
(Mucormycosis)

שם כולל למחלות הנגרמות על ידי פטריות מסוג מיוקוראלס (Mucorales). בעבר קבוצת מחלות זו נקראה זיגומיקוזיס (Zygomycosis). מרבית הזיהומים מפטרייה זו הם מסכני חיים. קבוצות הסיכון להדבקות בפטרייה זו הם חולי סוכרת או אנשים עם נויטרופניה (אנשים עם מספר נמוך באופן חריג של נויטרופילים). הזיהום השכיח ביותר הוא זיהום חמור בסינוסים שעלול להגיע למוח. פטרייה זו גורמת גם לזיהומים בריאות, בעור ובמערכת העיכול.

נגיף
(ווירוס; Virus)

נגיפים הם יצורים זעירים הפולשים לתאים חיים ותקינים בגוף ומשתמשים בהם כדי לשכפל את עצמם. תהליך זה יכול להרוג, להרוס או לשנות תאים ולגרום למחלות. נגיפים גורמים למחלות זיהומיות נפוצות כגון התקררות, שפעת ויבלות, או למחלות חמורות כגון HIV/איידס, אבעבועות שחורות או אבולה. נגיף לא תמיד יגרום למחלה מכיוון שמערכת החיסון מסוגלת להרוג נגיפים. אנטיביוטיקה לא יעילה כנגד זיהומים וויראליים.

סטפילוקוקוס
(Staphylococcus)

חיידק שחי באופן טבעי בעור, במיוחד באף ובפרינאום (חֵיץ הַנְּקָבַיִם). העברת החיידק מאדם לאדם יכולה להיעשות על ידי מגע ישיר או דרך האוויר (למשל התעטשות או שיעול).

נוגד-פטריות
(antifungal, antimycotic)

תרופה המשמשת לטיפול ולמניעת זיהומים פטרייתיים.

עמותת רפואה בטוחה

עמותה ללא מטרות רווח הפועלת בישראל להעלאת מודעות בנושא זיהומים נרכשים בבתי חולים, לשמירה ומימוש זכויות המטופלים ובני משפחותיהם. העמותה גם פועלת להוביל שינויים ומאבקים ציבוריים בנושא מניעת זיהומים בבתי חולים. חברת פייזר היא אחד מהשותפים של העמותה.

עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה
(bacterial resistance)

חיידק שפיתח מנגנון הישרדות שמאפשר לו לנטרל את השפעת האנטיביוטיקה המסויימת. כתוצאה מכך אותה אנטיביוטיקה אינה יעילה כנגדו ואינה מסייעת לריפוי המחלה שלה החיידק גרם.

פטריה
(fungus)

פטריה היא יצור זעיר (מיקרואורגניזם) הנמצא בכל מקום. יש מיליוני סוגים של פטריות על פני כדור הארץ, אבל רק כ-300 מהן ידועות כמחוללות מחלה. פטריות חיות בחוץ, באדמה, על צמחים ועצים, בתוך הבית ואפילו על עור גופינו. זיהומים פטרייתיים קלים הם דבר נפוץ והם עשויים להיראות כפריחה. זיהומים פטרייתיים בריאות יכולים להיות חמורים יותר ופעמים רבות לגרום לתסמינים הדומים למחלות אחרות, למשל שפעת או שחפת. זיהומים פטרייתיים בדם או בקרום המוח פחות נפוצים אבל הם עלולים לסכן חיים.

פטריה עמידה
(resistance fungus)

כאשר פטריה יכולה להתגבר על השפעתן של תרופות שמיועדות להרוג אותם. כתוצאה מכך נוגד הפטריות אינו יעיל כנגד הפטריה, שיכולה להמשיך להתרבות ולהתפתח.

פסאודומונס אארוגינוזה
(Pseudomonas aeruginosa)

חיידק המצוי במעט אנשים באוכלוסייה, אך קיים שיעור גבוה בקרב חולים מאושפזים, במיוחד אלה עם מערכת חיסון חלשה. בדרך כלל מקור החיידק הוא חיצוני וההדבקה היא על ידי מגע ישיר או בלתי ישיר עם הסביבה, אך לעיתים הזיהום מתפתח מחיידק הנמצא בגוף. קבוצת חיידקים זו פיתחה עמידות לסוגי אנטיביוטיקה רבים.

קנדידה
(Candida)

שמרי קנדידה בדרך כלל חיים במעיים, ברקמות ריריות ובעור, מבלי לגרום לזיהום. עם זאת, התרבות של קנדידה עשויה לגרום להתפתחות תסמינים. יש מעל 20 סוגים שונים של קנדידה שיכולים לגרום לזיהום בבני אדם. ישנם סוגי קנדידה שפיתחו עמידות לרוב נוגדי הפטריות ולכן עמידות פטרייתית לטיפול מהווה בעיה רצינית במיוחד בזיהומי קנדידה, שכן קנדידה עלולה לגרום לבעיות בריאות רציניות.

קלבסיאלה
(Klebsiella pneumonia)

חיידק הקשור לרוב לזיהומים בבתי חולים. הזיהומים יכולים להתפתח באדם שכבר יש לו את החיידק בגוף או דרך מגע ישיר עם אדם נגוע. זנים של חיידק זה פיתחו עמידות לסוגי אנטיביוטיקה רבים.

קנדידיאזיס
(Candidiasis)

זיהום פטרייתי הנגרם על ידי שמרים השייכים למשפחת הקנדידה (Candida). שמרי קנדידה בדרך כלל חיים במעיים, ברקמות ריריות ובעור, מבלי לגרום לזיהום. עם זאת, התרבות של קנדידה עשויה לגרום להתפתחות תסמינים. יש יותר מ- 20 סוגים שונים של קנדידה שיכולים לגרום לזיהום בבני אדם.

שבוע המודעות הבינלאומי לאנטי-מיקרוביאליות
(WAAW-World Antimicrobial Awareness Week)

גובשה תוכנית פעולה גלובלית על מנת להילחם בעלייה בעמידות זיהומים לאנטיביוטיקה ולתרופות אנטימיקרוביאליות אחרות. מטרת שבוע זה היא להעלות את המודעות לבעיית העמידות ולעודד שימוש נכון הקרב הציבור, עובדי בריאות וקובעי מדיניות על מנת למנוע עלייה בעמידות זיהומים לטיפולים.