חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה 

כ-50% מהזיהומים שבהם לוקים מטופלים בבתי חולים נגרמים מחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. עמידות חיידקית מתפתחת כשחיידקים מפתחים את היכולת להתגבר על תרופות שמיועדות להרוג אותם. המשמעות היא שהחיידק לא מחוסל והוא ממשיך לגדול.

מדוע מתפתחת עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה?
כמו יצורים חיים רבים אחרים גם חיידקים מסתגלים לשינויים בסביבתם. במהלך השנים, חיידקים מסויימים הסתגלו לאנטיביוטיקה ולכן הרבה יותר קשה להרוג אותם. ישנן שתי סיבות עיקריות לכך שחיידקים פיתחו עמידות:

  • שימוש יתר באנטיביוטיקה. כאשר משתמשים באנטיביוטיקה יותר מדי, הזנים החזקים של החיידקים הם אלה ששורדים, מתרבים ומקשים עוד יותר על הטיפול בזיהום. לכן חשוב להשתמש באנטיביוטיקה רק כאשר השימוש הכרחי, ולא במחלות קלות שיחלפו עם הזמן
  • שימוש לא נכון. כאשר מקבלים מרשם לאנטיביוטיקה ולא מקפידים על הוראות הרופא, או לא מסיימים את כל הכמות שנרשמה, לא כל החיידקים מושמדים. החיידקים ששורדים מפתחים עמידות לאנטיביוטיקה הספציפית שלא יכולה להרוג אותם יותר


האם עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה היא תופעה חדשה?
פניצילין, התכשיר האנטיביוטי הראשון שהתגלה סביב שנות ה-40 של המאה הקודמת, היה אחד מהתגליות המדעיות החשובות בהסטוריית הרפואה. זמן קצר לאחר שהחל השימוש הנרחב בפניצילין החלו להתגלות חיידקים עמידים לתרופה. היום ידועים זנים רבים נוספים של חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. כיום ידוע על קבוצה של שישה חיידקים נפוצים עמידים הגורמים למרבית הזיהומים הנרכשים בבתי חולים. קבוצה זו זכתה לשם הכולל: ESKAPE.