מבנה הלב ותפקודו

הלב שלנו פועם 100,000 פעמים ביממה. בכל פעימה מוביל הלב כ-5 ליטר של דם סביב הגוף דרך רשת של כלי דם. הדם, עשיר בחמצן .ובמרכיבי מזון, מגיע לכל חלקי הגוף ומפנה מהם פסולת. כאן נסביר איך האיבר המופלא הזה מבצע את עבודתו כשהוא במצב תקין.

הלב הוא איבר שרירי, וגודלו הוא של אגרוף בערך. הלב הוא כמו בית שיש בו ארבעה חללים. שני חללי הלב העליונים, העליה הימנית והעליה השמאלית, הם חללי הכניסה. שני החללים התחתונים, החדר הימני והחדר השמאלי, הם חללי האירוח והיציאה. וכמו שהחדרים בבית מופרדים על ידי קירות, גם בלב ישנה מחיצה בין-חדרית המפרידה בין החלק השמאלי של הלב לחלק הימני. למחיצה זו קוראים ׳ספטום׳.

בכניסה לחלל המגורים של הבית המדומה שלנו יש דלת כניסה בלבד, שלא ניתן לצאת דרכה. באופן דומה, בכניסה לכל חלל בלב יש מסתם המתפקד כ״דלת״ שנפתחת ונסגרת, ומוודאת שהדם זורם רק בכיוון אחד.


איך הדם זורם מהלב לחלקי הגוף השונים?
הלב, הדם וכלי הדם , מרכיבים יחדיו את המערכת הקרדיווסקולרית. הדם זורם סביב הגוף באמצעות רשת כלי הדם בצורה הבאה:

כששריר הלב מתכווץ, הוא דוחף את הדם אל מחוץ ללב. הלב דוחף דם מצידו השמאלי, דרך העורק הראשי (שיוצא מהלב) לתוך העורקים. העורקים נושאים דם עשיר בחמצן, מהלב לכל חלקי הגוף. העורקים הולכים וקטנים ככל שהם מתרחקים מהלב.

הדם זורם דרך העורקים, שמתפצלים לכלי דם שהולכים וקטנים המכונים נימים. דרך הנימים, הדם מגיע לכל חלק בגוף. הנימים מתחברים מהעורקים הקטנים ביותר לוורידים הקטנים ביותר, ומסייעים בתחלופת מים, חמצן, מרכיבי מזון, פחמן דו-חמצני וחומרי פסולת אחרים, בין הדם לרקמות.

דם ללא חמצן זורם חזרה ללב דרך הוורידים, שמגיעים לצידו הימני של הלב. הוורידים נהיים גדולים יותר ככל שהם מתקרבים ללב.


פעימת לב
רובנו שמענו הקלטה של צליל פעימת לב. כאשר ליבנו פועם (מרפה – שואב את הדם, ומתכווץ – דוחף את הדם), הוא עושה צליל הדומה ל״בו-דום״. הזמן שבין ״בו״ ל-״דום״ הוא הזמן שבו הלב שואב את הדם ואז מזרים אותו לכלי הדם. תוכלו להרגיש את פעימות הלב, או במילים אחרות את הדופק, באזורים שבהם הדם עובר ליד פני השטח של הגוף, למשל במפרק היד או בצוואר.

הלב פועם במקצבים משתנים במהלך היום. במנוחה, לב תקין פועם כ-60 עד 100 פעמים בדקה, והפעימות מתגברות בזמן מאמץ. בכל מחזור פעימה (כיווץ והרפיה) הלב מזרים כ-5 ליטרים של דם סביב הגוף.


מערכת החשמל של הלב
מערכת החשמל של הלב שולטת בכל האירועים שמתרחשים כשהלב מזרים דם. אם עברתם פעם אק״ג (אלקטרוקרדיוגרמה או ECG), ודאי ראיתם תצוגה גרפית של הפעילות החשמלית של הלב.

פעימת הלב היא פעולה מורכבת שכוללת סדרת אירועים מדוייקים ומתוזמנים, בתוך וסביב הלב. כל פעימה כוללת מחזור של כיווץ והרפייה: בזמן הרפיית הלב (דיאסטולה), העליה והחדרים מתרפים ומתחילים להתמלא בדם. בסוף תהליך זה עליית הלב מתכווצת (סיסטולה) ודוחפת דם לתוך החדרים. העליה מתחילה להרפות, החדרים מתכווצים ודוחפים את הדם מהלב לשאר חלקי הגוף.>
כל פעימת לב כזו מונעת על ידי אותות חשמליים בשריר הלב. בלב בריא ותקין, כל פעימה מתחילה עם אות חשמלי ששולח ׳קשרית הסינוס׳ – הידועה כקוצב הטבעי של הלב. הדופק שלכם, או קצב פעימות הלב, נקבע על ידי מספר האותות החשמליים שמייצרת קשרית הסינוס במשך דקה. כשאות חשמלי חולף, דופנות החדרים מתרפים וממתינים לאות החשמלי הבא. תהליך זה נמשך שוב ושוב – עליית הלב מתמלאת בדם, אותות חשמליים מגיעים מקשרית הסינוס, ותהליך הכיווץ וההרפייה מתחיל מחדש. פעימת לב תקינה ידועה גם כ ׳קצב סינוס׳.



רוצים לדעת כמה פעמים ליבכם פועם בדקה? מדדו דופק
לצורך מדידת הדופק תזדקקו לשעון המראה שניות. כדי למצוא את הדופק שלכם, הניחו את האצבע והאמה (האצבע השניה והשלישית מהאגודל) על העורק במפרק היד, באזור שמתחת לאגודל. שם תרגישו דפיקות כנגד האצבעות. ספרו את כמות הפעימות במשך 30 שניות. כדי לדעת מהו קצב הלב לדקה הכפילו את המספר ב-2. כדי למדוד דופק במנוחה, מדדו אותו לאחר שישבתם או נחתם לפחות 10 דקות.


מחלות לב
מחלות לב יכולות לנבוע מסיבות שונות, למשל בעיות במערכת החשמל של הלב, כלי הדם (״הצנרת״) או במבנה הלב. בדיוק כפי שהייתם קוראים לחשמלאי, לאינסטלטור או לנגר בהתאמה כדי לתקן את הבית, מומחי לב (לדוגמה קרדיולוגים) מתמחים באבחון וטיפול במחלות לב וכלי הדם.

אתר זה מתמקד בפרפור פרוזדורים – הפרעת קצב לב הנובעת מבעיה במערכת החשמלית של הלב. רוצים לקרא עוד על פרפור פרוזדורים, ולדעת מדוע חשוב לטפל בבעיה זו? כל התשובות בעמוד מהו פרפור פרוזדורים .