מילון מונחים

אבי העורקים
(Aorta)

העורק הראשי שנושא דם מהלב לשאר חלקי הגוף.

אי ספיקת לב
(Heart Failure)

אי ספיקת לב קורית כששריר הלב חלש מדי להזרים ביעילות דם סביב  הגוף. אבחון וטיפול מוקדם יכולים לעצור או להאט התקדמות מצב זה. יש שני סוגים של אי ספיקת לב:
דיאסטולית – חוסר יכולת של הלב להרפות, ובכך למנוע מהדם להיכנס לחללי הלב ששואבים את הדם.
סיסטולית – חוסר היכולת של הלב לדחוף מספיק דם לתוך מחזור הדם.

איסכמיה
(Ischaemia)

אספקת דם לא מספקת לאיבר או רקמה בגוף, בדרך כלל כתוצאה מהיצרות כלי דם שהתפתחה בעקבות הצטברות חומר שומני. 

אנזים
(Enzyme)

בגוף ישנם אנזימים שונים. תפקיד האנזים הוא לווסת את הקצב שבו תגובות כימיות שונות קורות בגוף.

אנגינה פקטוריס
(Angina pectoris)

המונח הרפואי לכאבים בחזה או חוסר נוחות בעקבות מחלת לב כלילית. אנגינה פקטוריס מתפתחת כשהלב לא מקבל מספיק דם, ומתרחשת בדרך כלל כשעורק אחד או יותר של הלב נהיה צר או נחסם (מצב המכונה גם איסכמיה).  

ארוע מוחי
(Stroke)

ראה שבץ מוחי. 

אריתמיה
(Arrhythmia)

הפרעות בקצב הלב (אריתמיות) הן בעיות שמשפיעות על המערכת החשמלית של שריר הלב. הפרעות קצב לב הן שכיחות מאד ולמיליוני אנשים בעולם יש בשלב כלשהו בחייהם קצב לב לא תקין. מרבית הפעמים מצב זה אינו רציני. 

דופלר
(Doppler scan)

סוג של בדיקת אולטראסאונד שמסייעת לאתר היצרות של כלי דם, למשל בעורקי הצוואר.

חדר (בלב)
(Ventricle)

הלב בנוי מארבע חללים נפרדים. החדרים הם החללים התחתונים של הלב.

חוסמי-בטא
(Beta-Blockers)

תרופות שמפחיתות את קצב הלב ואת צורך הלב בחמצן, על ידי חסימת השפעת הורמון אפינפרין, שתפקידו לכווץ כלי דם.

טסיות דם
(Platelets)

חלקיקים דמויי תאים המצויים בדם. טסיות דם מסייעות בתהליך הקרישה על ידי היצמדות זו לזו. טסיות הדם גם משחררות חומר המסייע לתהליך הקרישה.

טרשת עורקים
(Atherosclerosis)

מחלה של העורקים, שהם כלי הדם שמובילים דם מהלב לשאר חלקי הגוף. במהלך תהליך הובלת הדם מצטברים על הדפנות של העורקים חומרים שומניים. חומרים אלה  מכונים ׳רובד שומני׳ או ׳פלאק׳. הרובד השומני מקשיח את דפנות העורקים וגורם להיצרותם.

יתר לחץ דם
(Hypertension)

המונח הרפואי ללחץ דם גבוה. מצב זה קורה כאשר הלחץ של הדם הזורם דרך כלי הדם הוא גבוה מדי (גבוה באופן עקבי מעל 140/90mmHg). ליתר לחץ דם לרוב אין תסמינים וזהו גורם הסיכון הגדול ביותר לשבץ מוחי.

כולסטרול
(Cholesterol)

חומר שומני המיוצר בכבד ומצוי בחלק מהמזונות. הגוף זקוק לכמות מסויימת של כולסטרול כדי לייצר חומרים חיוניים שונים כגון ויטמינים והורמונים. אולם כמות גבוהה מדי של כולסטרול עלולה להוביל להיצרות כלי דם, מה שמגביר את הסיכון לשבץ מוחי. ישנן דרכים להפחית כמות כולסטרול בגוף, למשל צריכה תזונה בריאה.

כלי דם
(Blood vessels)

כלי דם הם חלק ממערכת הדם שמובילה דם בגוף. ישנם שלושה כלי דם עיקריים. העורקים נושאים דם שמכיל חמצן ומרכיבים תזונתיים מהלב לשאר חלקי הגוף. וורידים מובילים דם שמכיל חומרי פסולת, למשל פחמן דו-חמצני, לכיוון הלב והריאות. נימים הם כלי דם זעירים הנמצאים בתוך רקמות הגוף.

לחץ דם
(Blood pressure)

ערך המודד את הלחץ שבו הדם נדחף כנגד דופנות העורקים כאשר הוא  זורם בגוף.
לחץ דם נמדד במילימטרים של כספית (mmHg). מדד לחץ הדם כולל שני מספרים, למשל 120/80mmHg. המספר 120, שמופיע משמאל, מייצג את הלחץ כשהלב פועם והחדר מתכווץ (לחץ דם סיסטולי). המספר 80, שמופיע מימין, מייצג את הלחץ בין פעימות הלב (לחץ דם דיאסטולי).

לחץ סיסטולי
(Systolic pressure)

ראה/י לחץ דם

מבחן FAST/ מבחן דפים

מבחן (Face, Arms, Speech, Time) FAST, או מבחן דפים, הוא מבחן של שלושה-שלבים שניתן להשתמש בו כדי לזהות אם מישהו עובר שבץ מוחי. מבחן זה כולל דיבור (דיבור לא ברור והפרעת שפה), פנים (עיוות או צניחה של צד אחד של הפנים),  ידיים (הפרעת תחושה ותנועה בידיים).
כאשר מופיע לפחות אחד מתסמינים אלה יש להתקשר מיידית ל-101 ולהזמין אמבולנס.

מחלת לב כלילית
(Coronary heart disease)

מחלה הקשורה לעורקים שמספקים דם ללב.

מום עורקי-וורידי
(Arteriovenous malformation AVM)

במצב תקין, עורקים נושאים חמצן מהלב למוח, וורידים מובילים דם עם פחות חמצן מהמוח חזרה ללב. כאשר יש מום עורקי-וורידי, רשת כלי דם לא תקינה במוח עוקפת את הרקמה במוח ומחדירה דם ישירות מהעורקים לוורידים. מום זה הוא לרוב מולד, אך לרוב אינו תורשתי.

מפרצת
(Aortic Aneurysm)

אזור באבי העורקים שנהיה חלש ונפוח. בעקבות מפרצת עלול להתפתח חור (קרע) באזור המוחלש או הנפוח, שיביא לדליפת דם או שהעורק יתפוצץ.

נוגדי טסיות
(Antiplatelet)

כאשר כלי דם נפגע בגוף מגיעות אליו טסיות דם, נקשרות למקום הפגוע ומתלכדות ביניהן. פעולה זו היא חלק מתהליך הקרישה של הדם. נוגדי טסיות מונעים היווצרות קרישי דם על ידי מניעת הדבקות טסיות דם זה לזה.

נוגדי קרישה
(Anticoagulant)

כאשר רקמה בגוף נפגעת מופעל מנגנון של היווצרות קרישים, שמטרתו מניעת איבוד דם. נוגדי קרישה ניתנים לפעמים לאנשים הנמצאים בסיכון להיווצרות קרישי דם (למשל אנשים עם הסטוריה של שבץ מוחי, פרפור פרוזדורים וכו' ).

סוכרת
(Diabetes)

מחלה שבה הגוף לא מסוגל לעבד סוכר (גלוקוז). סוכרת גורמת לרמות סוכר גבוהות בדם, מה שמגביר את הסיכון לשבץ מוחי ובעיות אחרות, למשל פגיעה בכליות. ישנם שני סוגים של סוכרת: סוכרת סוג 1, או ״סוכרת נעורים״ (כשהגוף לא מייצר בכלל אינסולין ) וסוכרת סוג 2 (כשהגוף לא מייצר מספיק אינסולין, הורמון לספיגת הסוכר).

עורקי צוואר/עורקי התרדמה/קרוטיס
(Carotid arteries)

שני כלי דם גדולים בצידי הצוואר. כלי דם אלה נושאים דם עשיר בחמצן למוח. חסימה של עורקי הצוואר היא גורם נפוץ לשבץ, במיוחד כאשר יש הצטברות של חומר שומני בעורקים אלה.

עלייה (בלב)
(Atrium)

הלב בנוי מארבע חללים נפרדים. העליות הן החללים העליונים של הלב.

פקקת ורידים עמוקים
(Deep vein thrombosus [DVT])

מצב שבו נוצר קריש דם בכלי דם (בווריד), בדרך כלל ברגל. פקקת ורידים עשויה להיווצר כאשר אדם לא פעיל לזמן רב, מכיוון שחוסר פעילות מאט את זרימת הדם. למשל, לאחר שבץ מוחי אנשים לא נמצאים בתנועה רבה- מצב זה מסוכן מכיוון שקריש דם עלול להגיע לריאות ולגרום לחסימה.

פרפור פרוזדורים
(Atrial Fibrillation [AF])

זהו הסוג הנפוץ ביותר של הפרעת קצב הגורמת לקצב לב לא סדיר וזהו גורם סיכון לשבץ מוחי. פרפור פרוזדורים מעלה את הסבירות להיווצרות קרישי דם בלב, וקרישי הדם הללו עלולים להגיע דרך זרם הדם למוח ולגרום לשבץ מוחי.

קוצב לב
(Pacemaker)

לפעמים, כאשר קיימת בעיה בתפקוד קצב הלב הטבעי של אדם, ניתן להשתיל מכשיר המתפקד כקוצב לב מלאכותי, שמתפקד במקום קוצב הלב הטבעי של הלב (קשרית הסינוס) כשהיא אינה פועלת כראוי. קוצבי לב מווסתים ומנטרים את קצב הלב ומעבירים אותות חשמליים כדי לגרות את הלב אם הוא פועם לאט מדי.

קצב סינוס
(Sinus rhythm)

קצב לב תקין שמווסת על ידי קשרית הסינוס.

קריש דם
(Blood clot)

צבר דם. לקריש דם תפקיד חשוב כאשר הוא נוצר כתגובה לפציעה או חתך – הוא חוסם את כלי הדם שנפגע, מה שעוצר את הדימום. לפעמים יש קרישי דם שנוצרים בוורידים, אך לא כתגובה לפציעה. קרישים אלה אינם נמסים מעצמם. קרישי דם אלה מחייבים טיפול רפואי, במיוחד כאשר הם נוצרים בוורידי הרגל, בריאות או בלב.

קשרית סינוס/קשרית גת
(Sinoatrial node/SA node)

מקבץ מיוחד של תאים בלב שיוזמים את פעימת הלב. קשרית הסינוס ידועה כקוצב הטבעי של הלב.

רובד שומני/פלאק
(Plaque)

שאריות שומן, תאים דלקתיים, חלבונים וסידן שיכולים להצטבר לאורך העורקים, כתוצאה מטרשת עורקים. הפלאק מצטבר וגורם להיצרות העורק.

שבץ מוחי
(Stroke)

שבץ מוחי קורה כאשר נחסמת אספקת הדם לחלק כלשהו במוח. תאי המוח אינם מקבלים מהדם את המזון והחמצן הדרוש להם ומתחילים למות תוך דקות. מצב זה עלול לגרום לנזק מוחי, נכות מתמשכת ואפילו מוות.

שבץ מוחי איסכמי
(Ischaemic stroke)

שבץ מוחי הנגרם כתוצאה מחסימת עורק הנושא דם למוח. סוג זה של שבץ מהווה כ-80% ממקרי השבץ המוחי. שבץ איסכמי עשוי להיגרם בשל קריש דם שנוצר בעורק ראשי המגיע למוח, קריש דם שנוצר הרחק מהמוח ונסחף בזרם הדם אל המוח (תסחיף) או כאשר כלי דם קטן במוח נחסם.

שבץ מוחי המורגי
(Haemorrhagic stroke)

שבץ המורגי נגרם על ידי כלי דם שהתפוצץ ומדמם לתוך המוח (דימום תוך-מוחי) או על פני שטחו של המוח (דימום תת-עכבישי). כלי הדם עשוי להתפוצץ בעקבות מפרצת או קרע בכלי הדם. זהו סוג שבץ  פחות נפוץ משבץ איסכמי.

שבץ מוחי חולף
(Transient Ischaemic Attack [TIA])

התסמינים של שבץ מוחי חולף דומים לאלה המופיעים בשבץ מוחי איסכמי, אך הם נמשכים זמן קצר בלבד, לפעמים רק מספר דקות או שעות. אדם שעבר שבץ מוחי חולף יחלים לגמרי תוך 24 שעות (אם זה לא שבץ מוחי איסכמי). סוג זה של שבץ מוחי נקרא גם ׳שבץ מוחי קטן׳

rtPA
(Recombinant tissue plasminogen activator)

זוהי התרופה הנפוצה ביותר להמסת קריש דם, בה משתמשים בשלב הטיפול המיידי בשבץ מוחי מסוג איסכמי. תרופה זו ממיסה את קריש הדם כדי למנוע את הנזק שנעשה על ידי השבץ, אך יש לתת אותה תוך 4.5 מרגע תחילת השבץ.