החיים עם נוגדי קרישה

נוגדי קרישה, המכונים גם נוגדי פקקת, נקראים לפעמים ׳מדללי דם׳, אולם למעשה הם אינם מדללים את הדם, אלא מונעים מהדם להיקרש בקלות.

מהם נוגדי קרישה?

נוגדי קרישה הן תרופות שיכולות למנוע או להאט היווצרות קרישי דם, לעצור את גדילתם של קרישי דם או למנוע את תנועתם של קרישי דם שכבר נוצרו בזרם הדם. כאשר נוטלים תרופות אלה קשה יותר לקריש דם להיווצר או לשרוד בלב, בוורידים ובעורקים.

נוגדי קרישה ניתנים לאנשים עם פרפור פרוזדורים מכיוון שקצב לב לא סדיר יכול לגרום לדם להיאגר בלב, ולהיווצרות קרישי דם שיכול לנדוד למוח ולגרום לשבץ מוחי. קיימים היום נוגדי קרישה ותיקים וחדשים, ויתכן שתצטרכו לנסות מספר תרופות עד להתאמה טובה. ישנם נוגדי קרישה המחייבים בדיקות דם שגרתיות ולהימנע ממאכלים מסויימים, ויש נוגדי קרישה שאינם מצריכים בדיקות דם בזמן הטיפול וגם אין צורך להימנע ממזונות שונים.
בקבוצת טיפול זו יש נוגדי קרישה ותיקים וחדשים. הרופא המטפל ישוחח עימכם על הסוגים השונים של נוגדי הקרישה המתאימים למצבכם. יש להקפיד על הוראות הטיפול שהוא נותן.

קבוצה נוספת של תרופות המונעות את קרישת הדם מכונה ׳נוגדי טסיות׳ – תרופות אלה מונעות היווצרות קרישי דם על ידי מניעת הדבקות טסיות דם זה לזה. הרופא יקבע האם ואיזה נוגד טסיות מתאים לכם על פי מצבכם הרפואי, והסיכון שלכם לדימומים ולקרישי דם.

הטיפול המניעתי בנוגדי קרישה לרוב מיועד לתקופה ארוכה, ולכן הרופא יקח בחשבון את הפרמטרים החשובים בטיפול לטווח ארוך, ביניהם הסטוריה רפואית, מצבכם הבריאותי, הסיכון שלכם לשבץ מוחי, ושיקולים נוספים הקשורים לצרכים האישיים שלכם.

 

מתי נותנים נוגדי קרישה?

קרישי דם הם בעלי תפקיד חשוב בסגירת חתכים או פציעות, אבל כאשר קריש דם נוצר בזרם הדם, הוא עלול להיות מסוכן מאד לבריאות. הסיבות הנפוצות למתן נוגדי קרישה כוללות:

  • קצב לב לא סדיר, למשל פרפור פרוזדורים, שעשוי לגרום להיווצרות קריש דם שעלול להוביל לשבץ מוחי.
  • פקקת ורידים, כלומר קריש דם בוריד ברגל שעלול להיסחף בזרם הדם, להגיע לריאות ולחסום את הנשימה.
  • קריש דם בריאות (תסחיף ריאתי - pulmonary embolism).
  • פציעה חמורה או ניתוח, מצבים העלולים לגרום להיווצרות קרישי דם ברגליים או בריאות.
  • התקף לב, מצב שמעלה את הסיכון לפתח קרישי דם בלב שעלולים להגיע לחלקים אחרים בגוף.


כיצד להתמודד עם דימום לא רצוי

נוגדי קרישה מונעים היווצרות קרישי דם מסוכנים. אולם, כבכל תרופה, גם לנוגדי קרישה יש תופעות לוואי, כשהנפוצה ביותר היא דימום. מכיוון שנוגדי קרישה מאטים את קרישת הדם, לפעמים נוצרים דימומים לא רצויים או מסוכנים במהלך הטיפול בנוגדי קרישה. עם זאת, ישנן דרכים למנוע ולהפסיק דימומים שטחיים ומטרידים במהירות. אנשים הנוטלים נוגדי קרישה יכולים לעסוק במרבית הפעילויות שהם נהנים לעשות, אך חשוב להכיר את הסיכונים לדימום ולנקוט במספר אמצעי זהירות, לדוגמה:

  • להיזהר בענפי ספורט שעשויים לגרום לפציעה ותמיד להקפיד על אמצעי הגנה מתאימים – למשל לחבוש קסדה כשרוכבים על אופניים, לעטות כפפות כשעובדים עם כלים (למשל בגינון, בעבודות עץ או כלים חדים אחרים).
  • להיזהר כאשר גוזזים ציפורניים או מתגלחים.
  • להשתמש במברשת שיניים רכה.
  • לנעול נעליים סגורות כדי להימנע מחתכים בכפות הרגליים.

לא משנה עד כמה זהירים תהיו, תאונות קורות ודימומים מטרידים עדיין עלולים להתפתח.
אם התפתח דימום לא רצוי, ישנם מוצרים שונים שיכולים לסייע בעצירה מהירה יותר של הדימום. מוצרים אלה כוללים אבקות, ג׳ל, חבישות ותחבושות מיוחדות – התייעצו עם הרוקח באילו מוצרים תוכלו להשתמש.