הטיפול בשבץ מוחי

הטיפול תלוי בסוג השבץ המוחי – שבץ איסכמי החוסם עורק (הסוג הנפוץ ביותר) או שבץ המורגי המתפתח בעקבות דימום מוחי.

לאחר טיפול החירום, יינתן טיפול המשכי (שיקום) ולפעמים גם טיפול למניעת הישנות שבץ מוחי.


הטיפול בשבץ איסכמי ובשבץ מוחי חולף

כדי לטפל בשבץ איסכמי יש לחדש את זרימת הדם בעורק החסום. טיפול חירום בשבץ איסכמי עשוי להיות תרופתי או להתבצע על ידי הליך רפואי.

טיפול חירום תרופתי
משפעל תרומבופלסטין רקמתי, או באנגלית tPA (tissue plasminogen activator), הוא הטיפול המרכזי שניתן בשבץ איסכמי. מטרת הטיפול היא להמיס קרישי דם (blood clots). tPA משיבה את זרימת הדם על ידי המסת קריש הדם שגרם לשבץ המוחי. תרופה עוצמתית זו ניתנת תוך 3 שעות, אך ניתן לתת אותה עד 4.5 שעות מהופעת התסמין הראשון.
טיפול זה אינו מתאים לכל המטופלים, וההתאמה לטיפול תיקבע על ידי הצוות המטפל.

הליכי חירום רפואיים
tPA יכול להיות מוחדר ישירות לאזור החסום בעורק. בהליך זה הרופאים מחדירים צנתר (צינור גמיש) לעורק החסום, והתרופה משתחררת ישירות לאזור שבו התרחש השבץ. הליך זה צריך להתבצע תוך 4 שעות מהופעת התסמין הראשון של השבץ.
אצל אנשים שאינם מתאימים לקבלת תרופה להמסת קרישי דם, ניתן לבצע פתיחה של חסימת כלי דם באמצעות צנתור. הליך זה מאפשר שליפה של הקריש על ידי התקנים מיוחדים, פירוק הקריש או החדרת תומכן (stent).

טיפולים אחרים
כדי להפחית את הסיכון לשבץ מוחי נוסף, הרופא עשוי להמליץ על הליכים פולשניים אחרים שיפתחו את העורקים הצרים. 


הטיפול בשבץ המורגי (דימומי)

הטיפול בשבץ המורגי מתמקד בשליטה בדימום ובהפחתת הלחץ בתוך המוח.

טיפול חירום תרופתי
אם אתם נוטלים נוגדי קרישה (anticoagulants או ׳מדללי דם׳), נוגדי טסיות (antiplatelet) כדי למנוע היווצרות קרישי דם, יתכן שתקבלו בטיפול החירום תרופות עם פעילות נגד לתרופות אלה כדי להפסיק את פעילות דילול הדם. יתכן שתקבלו גם תרופות אחרות, למשל כאלה המיועדות להפחתת הלחץ במוח או להפחתת לחץ הדם. כשהדימום נפסק, הטיפול לרוב כולל טיפול תומך עד שהדם נספג מהמוח בגוף.

טיפול ניתוחי
במקרים שונים, למשל בעקבות מפרצת (aneurysm), במקרה של מום עורקי-וורידי מולד או מום אחר בכלי הדם, הרופא עשוי להחליט על ניתוח לשיקום פגיעות בכלי דם שקשורות לשבץ.

 

טיפול המשכי (שיקום) לאחר שבץ מוחי

לאחר טיפול החירום, שניתן בהתאם לסוג השבץ, הטיפול בשבץ מוחי מתמקד בשיקום התפקוד ככל שניתן וחזרה לחיים עצמאיים.
השיקום משבץ מוחי עשויי לסייע לכם להתגבר על מוגבלויות שהתפתחו כתוצאה מהנזק שגרם השבץ.
תהליך השיקום הוא תהליך ממושך המותאם אישית לכל מטופל.

בתהליך השיקום מעורבים אנשי מקצוע רבים, ביניהם נוירולוג (רופא המתמחה במערכת העצבים), פיזיותרפיסט, אחות, תזונאי, מרפאים בעיסוק, קלינאית תקשורת, עובד סוציאלי, יועצת נפשית (פסיכולוגית או פסיכיאטרית) ועוד.

אנשים לאחר שבץ מוחי יקבלו לרוב גם טיפול תרופתי בשלב ההמשכי - קבוצות הטיפול הנפוצות למניעת שבץ מוחי שניוני או לטיפול בו כוללות תרופות נוגדי פקקת, כגון נוגדי קרישה, ותרופות הממיסות קרישי דם.


טיפול מניעתי

הצעדים שבהם תנקטו לאחר שבץ מוחי עשויים להשפיע על השיקום והעצמאות שאותם ניתן להשיג לאחר שבץ מוחי. פעולות אלה כוללות: